içimdeki SEN gibi…

Şalgam; Turpgiller familyasından toprak altında şişkin bir yumru yapan, topaç biçiminde etli ve tatlı yumrumsu, iki yıllık bir bitkidir.Yaprakları parçalı ve tüylü, çiçekleri sarıdır.Yurdumuzda kökü basık ve yuvarlak olanlar makbüldür.İçeriğinde B vitamini ve madeni maddeler vardır.

Şalgam suyu, kışın damak zevkinin yanında sağlık sorunları da düşünülerek daha fazla miktarda tüketiliyor.

Zinde tuttuğu için kışın daha çok talep gören şalgam suyunda şeker ve kolesterol yapıcı maddeler bulunmaması da herkesin rahatlıkla içebilmesine olanak sağlıyor.

Uzmanlar, şalgamın grip hastalığına iyi geldiğini kanıtlayan bilimsel bir araştırma bulunmadığını, ancak bu içeceğin hammaddesi arasında C vitamini yönünden zengin olan havuç bulunduğunu belirterek,Havucun yanı sıratuz da vücutta su tutumunu sağladığını Bunun da gribe iyi geldiğini belirtiyor.

Çukurova’ya özgü yöresel bir içecek olan şalgam suyu gribin dışında, sindirim sistemini rahatlattığı, enerji verdiği hatta böbrek taşını düşürdüğü gerekçesiyle de tercih sebebi.

ŞALGAM SUYU NASIL YAPILIYOR?

Şalgam suyunun ana malzemelerini şalgam turpu,mor havuç, acı süs biberi, limon tuzu, su, tuz ve maya için gerekli kepekli bulgur oluşturuyor.

Bir kilo mor havuç için bir su bardağı köftelik bulgur, 8 litre su, tuz ve limon tozu kullanılıyor.

Havuçlar iyice yıkandıktan sonra uzunlamasına bir parmak kalınlığında doğrandıktan sora ağzı kapanabilen içinde 8 litre su bulunan bir kaba halkalar halinde doğranmış şalgam turpu ile birlikte konuluyor.

İçerisine bir miktar tuz atılan su içindeki havuca ayrıca bir miktar limon tuzu da eritilerek ilave ediliyor.

Temiz bir tülbent parçasının içine bir su bardağı köftelik bulgur bohça gibi sarılarak karışımın içine konuyor. Bu işleme “mayalama” adı veriliyor. Ancak, maya için konulan bulgur su içinde şişeceğinden konulan tülbent ya da seyrek dokumalı bez parçasını biraz gevşek bağlamak gerekiyor.

Mayalanmaya bırakılan şalgam yaklaşık 10 ya da 15 gün içinde şalgam suyuna dönüşerek tüketime hazır hale geliyor.

Şalgamın mayalanması sırasında içindeki kolesterol ve şeker sıfırlanır.

A vitamini, B grubu vitaminler, C vitamini, magnezyum ve potasyum gibi mineraller içerir.

Vitamin açısından zengin olduğu için hastalıklara yönelik koruma sağlar.Zindelik verir.İştah açıcı özelliği şalgam yararları ‘ndandır.Stres gidericidir.Boğaz iltihabı için yararlıdır.Bağırsakları çalıştırıcı etkisiyle kabızlığı önler.Sindirimi kolaylaştırıcı özelliği şalgamın yararları arasındadır.Mide ağrıları için yararlıdır.Bağışıklığı güçlendirir.Gripe karşı korunma sağlar.

Çinli bilim adamları şalgamın SARS hastalığına yönelik direnç oluşturduğunu belirtiyorlar.Nitekim geçtiğimiz yıl Adana’dan Çin’e oldukça büyük miktarlarda Şalgam suyu ihraç edildi…

Vücudu toksinlerden temizleyici etkisi bir diğer şalgam faydası olarak belirtilebilir.


ŞALGAM SUYUNUN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ İŞTE ONLARDAN BAZILARI;

•İdrar söktürür.
•Romatizma ve nikriste faydalıdır.
•Mafsal şişliklerini indirir, şikayetleri giderir.
•Böbrek kumu ve taşının düşürülmesine yardımcı olur.
•Apse, dolama, kan çıbanı ve donmalarda kullanılır.
•Ergenlik sivilcesi ve egzama gibi cilt hastalıklarında faydalıdır.
•Göğsü yumuşatır.
•Akciğerleri ve bronşları temizler, vücuda rahatlık verir.
•Boğaz iltihaplarını giderir.
•Nekahat devresini kısaltır.
•Kabızlığı giderir.
•Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.
•Şeker hastalarının susuzluğunu giderir.

-alıntıdır-

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: