içimdeki SEN gibi…

Çay ve Sağlık …

                                                  

Çin efsaneleri çayın tarihini M.Ö. 3000 yıllarına kadar götürür. Efsaneye göre ziraatın ve bitkisel ilaçların mucidi sayılan Sheng Nong, yanlışlıkla çay yapraklarını kaynayan suyun içine düşürüp bunu içince, çayın da mucidi olmuştur. Türk Boyları, kendi aralarında ve Çin ile yaptıkları takas ticaretinde çayı yaygın olarak kullanmaktadırlar. Demek oluyor ki, Türklerin çayla tanışması da çok eski tarihlere dayanmaktadır.“>.
Çay konusunda ilk geniş çaplı araştırma M.S. 733-804 yılları arasında yaşayan Lu Yu’ya aittir. “Çay Kitabı” adlı eserinde, çay hakkında; üretiminden tüketimine, sistemli ve kapsamlı bilgi vermektedir. Böylece çay üretimi ve tüketimi daha da yaygınlaşma imkânı bulmuştur.Tamamen doğal bitki
Çayın en önemli özelliği tamamen doğal bir ürün olması ve hiçbir yapay renklendirici, koruyucu ve kokulandırıcı içermemesidir. Ayrıca, sütsüz ve şekersiz alındığı sürece kalorisi yoktur ve vücudun su dengesinin korunmasında önemli bir rol oynayabilir.
Kansere karşı çay
Yapılan araştırmalar hem yeşil hem de siyah çayların tüketilmesinin kanser riskini-özellikle akciğer, bağırsak ve cilt kanserleri – azaltabileceğini bildirmektedir. Siyah çayın bileşenlerinin antioksidan etkisinin olabileceği, kanser yapıcı hücrelerin oluşmasını engelleyebileceği belirtilmektedir.
Çayın, flavinoid denilen anti oksidanlar açısından zengin olduğu öteden beri bilinmektedir. Bu madde de kanseri önleyici nitelik taşımaktadır.

Hazmı kolaylaştırır
Ağır ve yağlı yemeklerden 1 saat sonra içilen çay, hazmı kolaylaştırır. Çay, vücutta metabolizma sonucu oluşan zararlı atık ve zehirli maddeleri azaltır ve yok eder. Çay, bu yönüyle de bazı kanserlere karşı insan vücudunu korur. Çaya rengini veren fenolik bileşikler, damar çeperlerini güçlendirir. Sonuçta damar çeperlerinin yırtılması sonucu meydana gelebilecek, başta beyin kanaması olmak üzere her türlü kanama riskini azaltır.

Kalp ve damar sertliği
Çaydaki kafeinin kalp ve dolaşım sistemi için hafif bir uyarıcı olabileceği ve böylece damar sertliği olasılığını azaltabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, çayın kolesterolü bastırdığına ve kan pıhtılarının oluşmasını engellediğine de inanılmaktadır.
ABD’nin Pennsilvania Eyalet Üniversitesi uzmanları, çayın kalbe yararını kanıtlayan 66 ayrı araştırmayı gözden geçirerek, sonuçlarını tek bir rapor halinde yayınladı. Kalp hastalıkları ve beslenme uzmanı Dr. Penny Kris tarafından yayınlanan yeni raporda, şekersiz ve sütsüz içilen çayın kalori içermediği, anti kanserojen madde açısından ideal bir kaynak olduğu belirtildi.

Dinlendirici ve konsantrasyon artırıcı
Çaydaki kafein, konsantrasyonu, uyanık ve isabetli olmayı attırabilir, tat ve koku alma duyularını güçlendirebilir. Ayrıca, hazım sağlayan sıvıları, böbrek ve karaciğer de dahil olmak üzere metabolizmayı uyarır ve böylece toksinlerin ve diğer istenmeyen maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Çaydaki kafein nedeniyle çayın dinlendirici özelliği vardır. Çaya özel teanin maddesi, beynin alfa dalgaları yaymasını teşvik eder. Bu dalgalar, uyuşukluk yapmadan dinlenme özelliğindedir. Kafein, sinir sistemini uyarır, damarların genişlemesini, kan devrinin hızlanmasını sağlar. Çay içenlerde zihin açıklığı olur. Ders çalışırken, kitap okurken verimliliği artırır.

Uzmanlar uyarıyor!
-Çayı, Yemekten Bir Saat Sonra İçin
-Yemekle birlikte içilen çay, kan yapıcı demirin biyo yararlılığını azaltıyor.
-Diyetleri bitkisel besinlere bağımlı kişilerde “Demir Yetersizliği Anemisi” oluşmasında da önemli rol oynuyor. Gastrit ve ülsere meyilli kişilerin, çayı ancak çok açık şekilde içmeleri öneriliyor. Yaşlı kişilerin fazla çay içmeleri kemik sağlıkları için sakıncalı.
-Kansızlığa eğilimli, genç yaştaki hanımların ve çocukların yemekle birlikte çay içmemeleri, çok arzu edilirse açık ve limonla birlikte içmeleri gerektiği bildirildi.
-Uzmanlar ayrıca çayın kafein içerdiğini belirterek, çayla alına kafein miktarını azaltmak için çayın demlendikten sonra çok fazla bekletilmeden tüketilmesi gerektiğini tavsiye ediyorlar. Çünkü iki – üç dakika 180 ml kaynar suyla demlenmiş çayda 30 mg civarında kafein bulunurken, demlenme süresi uzadıkça, bu miktar yaklaşık 60 mg’a çıkabilmektedir.

Çayın diğer faydaları
-Vücuttaki zararlı maddeleri yok eder.
-İshali durdurur.
 -Böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar.Çaydaki teobromin ve teofilin maddeleri de idrar sökücü özelliğe sahiptir. Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.
-İçerdiği mineral maddeler nedeniyle vücuttaki mineral madde dengesinin kurulmasında sudan çok daha etkilidir.
 -Çay banyoları, sıcak çay emdirilmiş temiz tülbent veya pamukla yapılan kompres ve pansumanlar, göz ve ciltteki bazı rahatsızlıkları giderir, dış derideki hemoroid rahatsızlığının sancılarını ve ağrıları dindirir
-Her gün iki fincandan fazla çay içmek kalp krizinden ölüm riskini % 44 azaltıyor.
– Yeşil çayın mesane kanserine yol açan hücrelerin büyümesini mide ve yemek borusu kanserini de önlüyor.
-Çay içen yaşlı kadınların kireçlenme sorunu içmeyenlere göre yüzde 60 azalıyor.
-Düzenli çay içimi kemikleri güçlendiriyor. Ağız sağlığı: Çayla gargara yapmak diş çürüğü ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı oluyor

                                                     

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: